Приятелството между родители и деца

283
Приятелството между родители и деца

Най-важното при възпитанието на детето е да има баланс

За взаимоотношенията между родители и деца са изписани стотици книги и измислени различни теории. Едни препоръчват по-свободно поведение, други - повече наказания, трети - приятелство, четвърти - проява на респект. Истината е, че всяко дете е уникално и със сигурност все още няма универсален отговор на този въпрос.

Най-важното при възпитанието на детето е да има баланс. Приятелството и родителството са две напълно различни сфери. Истината е, че ако отглеждаме нашите деца като приятели, всичко ще бъде много по-лесно за нас. Но ролята на родителя е много по-сложна. Децата,освен от приятелско отношение, се нуждаят от определяне на граници, дисциплина и ръководство.

Вижте още: Подкупвате ли децата си?

Ролята на родителите е да възпитават децата си, да ги учат и да ги коригират, когато те правят грешки. Така че, ако в самото начало ви приемат като приятел, почти невъзможно е да наложите ограничения или да бъдете в състояние да ги убедите в необходимостта от дисциплина, казва гръцката психоложка и педагог Елени Хадиараку, цитирана от Дарик радио.

Според психолога Димитрина Проданова е важно децата да имат респект от родителите си: „Много родители в стремежа си да бъдат близки с децата си наистина им стават приятели, но детето се нуждае и от опора, от граници, от категорични ясни правила, от ясно "Не" по определени въпроси. Това формира емоционално здраво дете, а не - прави каквото искаш, както искаш, когато си искаш. Да, може да е според свободната му воля, защото се раждаме точно с този най-голям дар, но не за всичко".Добави коментар