Празнуваме Освобождението

34
Празнуваме Освобождението

И Тодоровден

Днес отбелязваме 134 години от Освобождението на България. На 3 март през 1878 г. в градчето Сан Стефано, днес предградие на Истанбул, е подписан мирен договор между Русия и Османската империя. С него се слага край на Руско-турската освободителна война, а освободена България става автономно княжество със свое народно правителство и войска.

В столицата тържествата за празника започват в 10 часа, когато Националният военноисторически музей ще представи уникати от Руско-турската война, принадлежали на император Александър II, главнокомандващия руската Дунавска армия Николай Николаевич и княз Александър I.

В 11 часа пред Паметника на Незнайния воин ще се проведе церемония по издигнато националното знаме по случай празника. Тържествената заря-проверка ще започне в 18.30 часа на площад „Народно събрание”.Днешният 3 март е съчетал в себе си два празника. Освен Освобождението, празнуваме и Тодоровден. Ще трябва да почерпят Тодор, Теодор, Тодора, Теодора, Тошо, Божидар, Божидара, Божанка, Даринка, Божо, Доре, Дарчо, Дора, Дорка и Дарка. Според легендата свети Тодор съблича деветте си кожуха, яха белия си кон и отива при Господ да измоли лятото.

Празникът е наричан още Конски Великден, защото, по традиция, на него се провеждат кушии - надбягвания с коне. Жените мият косата си с вода, в която има слама от конските ясли, за да имат здрави и гъсти коси като конска грива.

Тодоровден е наричан още и Булкина неделя, защото е считан за празник на младоженките, които са наскоро омъжени. Те не трябва да месят и пекат хляб, а на деня се извършват и обреди за плодовитост.Добави коментар