Прави каквото ти казвам

204
Прави каквото ти казвам

Когато не се получава изобщо

Ако дисциплината е проблем на детето ви - никога не изпълнява, каквото сте казали, или умишлено нарушава вече установени правила, може би е време да се замислите дали да не промените и собственото си поведение, вместо да се ограничите с поставянето на етикета „непослушен/а”.

Единственото условие за вас е да сте достатъчно убедителни. Това означава да бъдете приети насериозно. Постига се с тон, интонация и език на тялото, който не оставя място за съмнение в настоятелността ви.

Бъдете категорични
Това не е молба, не е отворен дебат и проучвания на мненията по темата - дисциплината е изискване, което сте в правото си да поставяте, с ясното съзнание, че е за доброто на детето ви.

Привлечете вниманието
Винаги гледайте детето в очите - специалистите съветват да се наведете на нивото на неговите очи като най-сигурен начин да привлечете внимание и да бъдете чути. Не давайте нареждания, преди да се уверите, че детето ви гледа и слуша.

Бъдете ясни
Казвайте: „Искам да направиш X, Y и Z сега. Разбра ли ме?”. Настоявайте за отговор с „да” - повтарайте, докато не го получите. Не обсъждайте, не обяснявайте, не се молете. Ключът е детето да разбере, че разполагате с достатъчно търпение и настоятелност и няма да се откажете, избухвайки, а спокойно ще постигнете желаната цел.Добави коментар