Прането чисти въздуха

101
Прането чисти въздуха

Разработиха средство, което превръща дрехите в пречиствателна станция

Английски учени разработиха средство, което превръща дрехите в миниатюрна пречиствателна станция за околния въздух. Течното вещество CatClo (Catalytic Clothing- "дреха катализатор"), съдържа наночастици от титанов диоксид (TiO2), който при излагане на светлина ускорява по-нататъшното окисление на азотните оксиди - едни от неприятните замърсители на въздуха.

Образуващите се молекули HNO3 се натрупват на повърхността на катализатора, но може лесно да се отмият с вода при изпиране - те са безвредни и нямат нито цвят, нито мирис, съобщи вестник "Стандарт".

Според авторите на проекта активното вещество на CatClo само по себе си също е съвършено незабележимо и безопасно по време на носене, а тъй като частиците TiO2 се прикрепят към нишките на тъканите изключително здраво, то е достатъчно дрехите да бъдат обработени само веднъж.

При достатъчно осветление те ще премахват от въздуха средно по 5 грама оксиди на ден. Това е доста голямо количество, в случай че тези дрехи станат масово явление те са способни съществено да допринесат за подобряване качеството на въздуха.Добави коментар