Повече от 70 майстори демонстрират 22 занаята на панаир в Пловдив

50
Повече от 70 майстори демонстрират 22 занаята на панаир в Пловдив

Занаятите са живот, творят се с ръцете на талантливи хора, но идват от сърцето; и по традиция не се записват, а тънкостите се предават от човек на човек

Над 70 майстори демонстрират 22 занаята на Пролетния панаир на занаятите, който започна вчера в Пловдив. Тази година, заради пандемията от коронавирус, събитието се случва с известно закъснение и продължава до неделя на ул. "Райко Даскалов" /"Малката главна/", съобщиха организаторите от Регионалната занаятчийска камара в Пловдив.

Занаятите са живот, творят се с ръцете на талантливи хора, но идват от сърцето; и по традиция не се записват, а тънкостите се предават от човек на човек, казват познавачите, цитирани от БТА.

Участниците в панаира, със свой авторски прочит на традиционни занаяти, ще демонстрират пред жители и гости на Пловдив уменията си /художествени тъкани, тъкачество, дърворезба, изделия от кожа, ножарство, художествена керамика, грънчарство, художествено плетиво, шапкарство, национални кукли, народни музикални инструменти, кошничарство, накити, гравьорство и други.

Предвидени са и детски работилници за кошничарство и народни музикални инструменти при майсторите Мехмед Шакир и Пламен Петракиев. Събитието се осъществява с подкрепата на община Пловдив. 

Добави коментар