Помощ за родители (част 2)

210
Помощ за родители (част 2)

Някои се нуждаят от професионална помощ

Първа част на материала

Говорим за родители, които имат проблеми и е необходимо да потърсят професионална помощ, за да станат истински пълноценни и необходими за детето си, а не да го увредят и направят несправяща се в социума личност. Дотук споменахме свръхемоционалните, свръхгрижовните, инфантилните и родителите алкохолици. Сега ще посочим някои типове родители, които, макар и да не го вярват, по-скоро навреждат, отколкото помагат на децата си:

Прекалено добросъвестни родители

Многото добросъвестни родители се нуждаят от указания за това как да възпитават децата си. Тези родители може да са предани и любящи, но са прекалено загрижени за детето си. Решени са непременно и на всяка цена да го направят щастливо. Стремят се да му спестят всички възможни разочарования, дори с цената на собственото си разочарование и похабяване.Щастието в най-добрия случай е една илюзорна цел. То е начин за придвижване, а не крайна спирка. Само по себе си щастието не е цел – то е вторичен продукт на работата, играта, любовта и живота.

Не бива да планираме разочарованията, така както не бива предварително да мислим за болестите. Родителят обаче не трябва да губи самообладание, когато детето е разстроено. Не е необходимо да правите челна стойка, за да върнете усмивката на разплаканото си дете. Децата се нуждаят най-вече от мъдро ръководство, което не се основава на вина или мъченичество.

Най-добре е да не отстъпвате от умерените си изисквания и от разумните си молби, дори когато се посрещат със сълзи и гневни изблици. Трябва и да сме подготвени да изтърпим бурята, която ще последва. Атмосферата няма да се разведри, ако само успокоим детето, все пак някои облаци ще се окажат буреносни. Единственото, което можем да направим, е да изчакаме бурята да премине, без да се боим от нея. Децата черпят сили, спокойствие и сигурност от нашата способност да останем спокойни и съпричастни.Съблъзняващи родители

Някои родители не си дават сметка, че детето им може да гледа на тях еротично и да реагира на тях като на представители на съответния пол. Те могат също така неволно да усилят половото влечение на детето към себе си. На такива родители им е липсва и им е необходима премислена сдържаност.

Например, баща, който се съблича пред дъщеря си или майка, която продължава да се къпе със синовете си, въпреки че вече ходят на училище, пробуждат сексуални чувства и фантазии.

Някои родители позволяват на порасналите си деца да спят в едно и също легло с тях и се увличат в прекалени взаимни милувки и ласки. Някои родители целуват децата си по устата.

Други родители употребяват думи и изрази от речника на любовта. Те се отнасят така, сякаш детето им е ухажор и очакват от него същото дръзко държание. Някои майки обичат да танцуват със синовете си – дори когато са по бански костюми, те не се колебаят и се въртят и кълчат с тях.Подобно поведение оказва вредно влияние върху сексуалното развитие на детето. Момичетата, отглеждани от съблазняващи бащи, са склонни към сексуални връзки с по-възрастни мъже, докато синовете на съблазняващите майки могат да бъдат завладени от еротични импулси и преждевременно тласната към сексуални отношения.

Обратно, някои могат така да се уплашат от еротичните изпълнения на родителите си, че като пораснат, изобщо да отбягват секса или да търсят удовлетворение при представителите на собствения си пол.

Съблазняващите родители се нуждаят от психотерапия!

Следва...Добави коментар