Погледни сянката си

135
Погледни сянката си

Еньовден

Зимата идва - според народните обичаи Еньовден е първият знак за това. От този ден продължителността на деня започва да намалява, а годината клони към зима. Затова и слънцето бърза да се покаже рано-рано, за да се изкъпе във водата и отърси в росата. Затова всички водоизточници на Еньовден се смятат за лековити, а който се отъркаля в росата, ще бъде здрав през цялата година.

Ако пък на изгрев видиш как слънцето "трепти", поверието също предвещава здраве. Както и ако се обърнеш да погледнеш сянката си - цяла ли е тя, няма да боледуваш, ако е на половина обаче, чакат те лоши дни.

На Еньовден билките имат най-голяма лечебна сила. Затова баячките и магьосниците ги берат на изгрев слънце. Те трябва да са "77 и половина" - за всички болести и "за болестта без име". От тях се правят венци, като задължително в тях се слага еньовче. Завързват се с червен конец и се закачат в дома, а през зимата билките от тях се използват за лекове.

През нощта срещу празника не бива да се пие вода, нито да се налива, а в самия ден не се пере, за да не се поболее член на семейството. Съществува и поверие, че в нощта срещу Еньовден там, където има заровено имане, от земята излиза син пламък.

На 24 юни църквата чества денят на рождението на Йоан Кръстител. Според православната вяра неговото рождение е подсказано „свише“ на родителите му Захарий и Елисавета, които на преклонна възраст получават вест, че ще имат син. Йоан Кръстител се ражда се няколко месеца преди Иисус Христос, за да прокара пътя на неговото учение. Той пръв започнал покръстването на юдеите във водите на река Йордан.

Днес празник на на билките, слънцето и водата организира "Софийска вода" в Университетската ботаническа градина от 10.00 до 12.00 часа на ул. „Московска" 49 (до паметника на Васил Левски).

Там всички ще могат да да видят в градска среда красотата на природата и да научат повече за билките. Най-малките ще чуят приказката за Еньовден. Специалните герои на „Софийска вода" Капчо и Капчица, символ на водата, също ще поздравят посетителите.Добави коментар