Подходящ домашен любимец

116
Подходящ домашен любимец

Как да го изберем

Много често децата на 3-4 години започват да проявяват интерес към домашните любимци и родителите са поставени пред дилемата какъв вид животно да им изберат. Ето няколко лесни, но важни въпроси, на които трябва да си отговорите, преди да закупите или още по-добре – да осиновите, домашен любимец.

Основното е дали вие, родителите, наистина сте готови да поемете отговорността по отглеждане на нов член в семейството. Защото, нека сме честни, грижите по храненето, почистването, здравето и разходките на новия любимец ще се паднат на вас! Друг важен аспект е на каква възраст са децата вкъщи. Отговорът има отношение към избора на вида животно, пише вестник "Новинар".

Кучето е по-„внимателен“ домашен любимец и дори има породи, които особено се препоръчват за семейства с деца (лабрадор, голдън ретривър). Децата опознават от малки характера и темперамента на своето куче и се научават да се съобразяват и с неговите нужди. Отдавна е доказано, че игрите със семейния любимец се отразяват много добре на емоционалното развитие на малчуганите.

Вижте още: Най-агресивните кучета

Котето също е добър избор, но трябва да се обясни на детето, че новият член на семейството не е плюшена играчка и следва да се внимава с него. Котките са любвеобилни и толерантни, но имат по-изразен характер и ако ги раздразнят, може да се стигне до нежелани наранявания на децата.

Други домашни любимци, които се приемат много добре от малчуганите, са декоративните зайци и морските свинчета. И двата вида животни могат да се отглеждат без особени затруднения в апартамент и са чудесна компания за хлапетата. Тук е важно да се отбележи, че това са живи същества, които лесно могат да бъдат наранени и не бива да бъдат третирани като играчки.

Накрая един съвет към всички, които са решили да си купят куче или коте: в приютите ви очакват десетки чудесни животни, които много биха се радвали да станат част от вашето семейство и ще ви дарят с голяма любов, стига да им дадете шанс!Добави коментар