Почитаме покровителя на семейството Свети Мина

90
Почитаме покровителя на семейството Свети Мина

Имен ден празнуват Мина, Минчо, Минка, Виктор, Виктория, Викентий

Православната църква почита на 11 ноември паметта на Свети Великомъченик Мина, считан за покровител на семейството и пазител на сираците и бездомните.

Светецът помага на бездетните съпрузи да се сдобият с наследник. Войниците също очакват благодатна закрила, защото в първите векове на Християнството самият светец е бил прочут и смел воин.

Свети Мина напуснал военната служба и се оттеглил в гората. Веднъж в града било устроено шумно тържество в чест на езическите божества. Отшелникът Мина, който изповядвал християнската вяра, слязъл в града и започнал да разобличава самозабравилите се езичници. В отговор бил арестуван и посечен заради вярата си. Останките на светеца били пренесени в родния му град Александрия, където вярващите ги погребали с почести. На мястото била построена църква, посветена на мъченика, в която ставали многобройни чудеса.

Имен ден празнуват Мина, Минчо, Минка, Виктор, Виктория, Викентий, посочва вестник Стандарт.

На този ден Църквата ни почита и светците Виктор и Викентий. В народния календар денят бележи средата на т.нар. вълчи празници - времето от Архангеловден до Коледни заговезни. В миналото в този период хората спазвали различни забрани, за да не слизат вълците близо до селището и да не нападат стадата им.Добави коментар