По-кратко майчинство...

56
По-кратко майчинство...

... предимство за градина

Ако майката прекрати скъпоплатения си отпуск по майчинство и се върне предсрочно на работа, тя ще ползва предимство при настаняване на детето в ясла, а след това и в градина. Тази идея обяви вчера социалният министър Тотю Младенов на среща с немския бизнес у нас, пише в. "24 часа".

Заради демографската криза предвидените в Кодекса на труда 410 дни, в които майката получава 90% от възнаграждението си, няма да се пипат, но същевременно държавата ще стимулира съкращаване на престоя й вкъщи.

Ще има и други екстри за предпочелите кариерата пред грижата за новороденото. Темата тепърва ще се дебатира, а към законодателни промени ще се премине догодина.

Близо 10 000 деца не бяха приети в детска градина и ясла в София, стана ясно в края на миналия месец.

През март от Министерството на здравеопазването предложиха децата да могат да се изписват от яслите по-късно, за да се улеснят родителите при записването им в детските градини. Тези промени в Наредба 26 на министерството днес бяха обнародвани в Държавен вестник.

Те предвиждат в бъдеще малчуганите да се изписват от яслите не веднага, щом навършат 3 години, а през целия период, докато станат на четири. Така родителите ще могат спокойно да им намерят място в детската градина.

Само в София в яслите се обучават около 2000 деца годишно, а в яслените групи на детските градини – над 4000.Добави коментар