По-еко дом в пет стъпки

129
По-еко дом в пет стъпки

Подходящи и за най-мързеливия еко активист

С всичко, което имаме в чиниите си на вечеря, се оказва наложително да помогнем за опазването на екологичното равновесие.

Хубавото е, че и най-мързеливият еко-активист може да направи някои лесни промени в дома си само за няколко минути.

Woman.bg предлага пет продукта, които лесно можем да заменим с екологичните им вариации, без да затрудняваме ежедневието си:

1. Да сменим освежителите за текстилРазпространените аерозолни освежители за текстил са пълни с химикали, които увреждат околната среда и дори отключват алергии у дома. Следващия път, когато килимите, пътеките и тапицериите на мебелите се нуждаят от освежаване, можем да ги напръскаме със сода за хляб и да ги оставим да постоят така 10 минути.

Содата за хляб натурално неутрализира миризмите и е екологичен продукт, затова не трябва да се тревожим, че ще предизвика алергии или ще замърси въздуха в дома ни с химически изпарения. След изтичането на десетте минути, всичко, което трябва да направим, е да изчистим содата с прахосмукачката.

2. Да намалим употребата на хартия и пластмасаАко често използваме хартиени кърпи, хартиени чинии, хартиени салфетки и пластмасови прибори, за да не се занимаваме с миенето на съдовете, е време да заменим тези продукти с екологичния старомоден начин на сервиране. Като използваме салфетки от плат, памучни кърпи за чинии и прибори и съдове, които могат да се мият, това значително ще намали домашните ни отпадъци, особено ако имаме деца.

3. Да сменим крушкитеЕдин от най-бързите и лесни начини да подобрим атмосферата в дома си е да заменим крушките на всички лампи с енергоспестяващи. Те изразходват по-малко енергия и издържат години повече от старомодните крушки.

4. Да сменим уредитеСледващия път, когато се наложи да сменим някой малък уред, като тостер, кафе машина или сешоар, е добре да го заменим с нов екологичен продукт. Големите уреди, като печката или миялната, поемат повечето енергия, но докато нямаме финансовата възможност да ги заменим, всяко малко усилие да предпазим средата вкъщи възможно най-екологична е важно.

5. Да направим смес за почистване вместо препаратВместо да използваме токсични и пълни с химикали препарати за почистване на прозорци и стъкла, за минути можем да си направим собствена екологична почистваща смес. Комбинираме равни части вода и бял оцет в бутилка от спрей и сме готови! Можем да си направим и екологична смес за полиране на мебели, като смесим чаша зехтин със сока от половин лимон.Добави коментар