По дяволите, заспивай!

165
По дяволите, заспивай!

Родителски бестселър

Адам Мансбак – баща на 2-годишно момиченце е сензацията на книжния пазар, насомен към родителската аудитория. Измъчен от вечерните ритуали на малката си дъщеричка, той обявява във Фейсбук излизането на своята детска книжка Go the Fuck to Sleep (По дяволите, заспивай). Анонсът му има невероятен отзвук.

Мансбак моли приятеля си Рикардо Кортес да илюстрира 14-те изобилстващи с ругатни приспивни стиха и много скоро интернет-версията на книгата добива невероятна популярност. Още преди да бъде отпечатана, книгата е вече фолклор сред младите родители.

Когато най-сетне миниатюрното бруклинско издателство Akashic Books обявява излизането на книжката от трийсетина страници, на чиято корица буквите "uc" от неприличната дума "Fuck" тактично са закрити от блестящата луна, заглавието бързо стига до върха на бестселърите в "Амазон". Издателството пуска на пазара 300 000 екземпляра. Междувременно вече са продадени и филмовите права.

Мансбак си обяснява успеха с факта, че е изрекъл онова, което отдавна трябваше да бъде изречено. А именно, че днешните деца умеят най-брутално да използват готовността на родителите да инвестират повече време и търпение, от когато и да било преди. Или казано по друг начин: могат наистина да изкарат родителите си извън релси.

"По дяволите, заспивай!" е замислена и като по-реална алтерватива на сладникавата приспивна литература за най-малките. Истината е, че приспиването рядко е толкова „розово” и приятно. Неслучайно недоспиването е главната причина за проблеми в семейството при появата на бебе.Добави коментар