Петровден

96
Петровден

Пригответе си петровско пиле

На 29 юни честваме един от най-почитаните летни празници - Петровден. Денят е посветен на светите апостоли Петър и Павел, наричани още "стълбове на православната вяра".

На празника не се работи, а в църквата се носят хляб и ябълки-петровки, които се освещават, а след това се раздават на приятели и роднини. В миналото във всяка къща се е поднасяло жертвено животно - петровско пиле.

Според народните вярвания Свети Петър е ключар на райските порти. Той е главен съдник на човешките грехове и определя коя душа е праведна и достойна да влезе в рая.

На днешния ден имен ден празнуват Павел, Павлин, Павлина, Павлета, Пейо, Пенка, Пенчо, Петрана, Петранка, Петър, Петьо, Пепа, Петя, Пецо, Апостол, Камен, Кремена.

Ето и една идея за трапезата на празника:

Петровско пиле
Продукти:
1 пиле, 125 гр масло, 1 ч.л. червен пипер, чубрица, черен пипер
Начин на приготвяне: Пилето се изчиства, измива, поръсва се с черен и червен пипер и се посолява отвън и отвътре. Вътрешността му се намазва с масло. Пече се до зачервяване, като се залива с малко топла вода.



Добави коментар