Петльовден

59
Петльовден

Празник на синовете и мъжете ни

На днешния ден българите почит мъжките рожби - синовете, които са символ на продължението на рода. Празнуваме още мъжката сила и плодовитост, чрез които се създава и запазва семейството.

В миналото на 2 февруари на мегдана, пременени с най-хубавите дрехи, излизали момчетата, за да си разказват смели подвизи. По време на турското робство еничарите се възползвали от традицията и точно на този ден минавали и взимали най-добрите и най-силните момчета, за да попълнят редиците си. Наричали го "кръвен данък".

На всяка къща, от която е взето момче, се поставял знак, изписан с кръв. Мъжките майки, за да спасят децата си, намерили начин да надхитрят турците. Те откъсвали главите на петли и от кръвта им слагали знаци по вратите, за да мислят еничарите, че вече са минали от там.През годините традицията се променила и за празника задължително се пазело петле, което на Петльовден мъжът в къщата убиват, като гледал кръвта му да напръска къщния праг - за здравето на синовете. След това птицата се готвела и се раздавала на роднини и съседи.

Според традицията, на Петльовден не се работи. Жените особено много внимавали да не докосват остри предмети - брадва, игли или нож. Вярвало се, че така децата няма да се родят с белези и ще бъдат здрави. Девойките пък не излизали навън, защото първият мъж, който срещнали, на него щял да прилича бъдещият им съпруг.

По времето се гадаело: ако то е хубаво, такова ще е и през следващите 40 дни. Ако пък на този ден дадеш пари - цяла година ще даваш, ако вземеш - цяла година ще взимаш. На 2 февруари на трапезата задължително трябва да има варен петел, зелник с булгур и сирене, греяно вино, прясна питка, кравайчета.Добави коментар