Пет златни правила...

96
Пет златни правила...

...за здрави деца

Най-често споделяното желание на майките е децата им да растат здрави. До днес обаче никой не е успял съвсем да избегне вирусите и детските болести. Подбрахме няколко съвета, с помощта на които няма да изгоните неразположенията с магическа пръчка, но ще заздравите имунната система на детето.

1. Пълноценното хранене

Опитайте се на трапезата ви ежедневно да присъстват пресните плодове и зеленчуци. Сигурно ви е втръснало от подобни съвети, но достатъчното количесво витамини, и особено витамин С, е много важно за превенцията срещу болестите. Диетолозите дори смятат, че ако се храним правилно и пълноценно, организмът ни няма да има нужда от нищо друго, за да е здрав през цялото време.

2. Ежедневната разходка

Поне по един час на ден - това препоръчват педиатрите на децата от всички възрасти. Можете да я пропуснете, когато температурата е под нулата, вали по-интензивно сняг или дъжд или пък вятърът е силен.

Разходката навън закалява детския организъм и му помага да се адаптира по-лесно към промените в температурата. Освен това за активната обмяна на веществата, особено в организма на децата, е много важен добрият приток на кислород. А него в най-голямо изобилие можем да го намерим навън.

3. Здравият сън

Доброто здраве върви ръка за ръка с достатъчния сън. Неслучайно старите хора казват, че децата растат, докато спят. Недоспиването влияе отрицателно на хормоналния баланс на организма, а последните изследвания показват, че когато то се случва системно, децата по-често са с наднормено тегло.

4. Здравословна среда

Изключете цигарения дим от средата, в която живее детето ви. Той отслабва белите дробове, предразполага към ушни инфекции и удвоява риска от синдрома на внезапната детска смърт при бебетата. Имайте предвид, че пушенето в дома ви, дори когато детето отсъства, също нови сериозни рискове - нивата на никотина и другите химикали, които се отделят при пушене, са от пет до седем пъти повече в къщата на пушачи, отколкото в тази на непушачи.

5. И накрая - много любов

Това е най-важното правило, без което детето ви не само няма да расте щастливо, но и здраво. В рамките на инициативата си за прегръдките от УНИЦЕФ доказаха, че децата са по-здрави, когато са прегръщани поне по пет пъти на ден.

Друго изследване, направено за да определи разликите във физическата близост на родителите с момиченцата и момченцата, показва, че бебетата момиченца получават 5 пъти повече ласки, отколкото бебетата момченца. В резултат на това проблемите на момченцата до 3-годишна възраст са много повече, отколкото на момиченцата.

Вижте и Пет златни правила - за весели деца

Включи се в анкетата на dete.bg и woman.bg и спечели наградиДобави коментар