Пет нови градини в София

38
Пет нови градини в София

И над 80 места за игра ще открият през тази година

Над 80 нови детски площадки и места за отдих се изграждат в София през този сезон, каза столичният кмет Йорданка Фандъкова. Тя уточни, че за различните кътове в районите на града се осигурява финансиране от няколко източника.

Днес кметът на София и китайският посланик у нас Гуо Йеджоу откриха новоизградената детска площадка в район „Илинден”. Средствата за нея, в размер на 20 000 лева, са предоставени от посолството на Китайската народна република.

„Вече стана традиция както представителите на бизнеса, така и нашите чуждестранни партньори, когато имат желание, да помогнат на града, да изграждат детски площадки. Новите стандарти изискват детските площадки да имат ограда и покритие, което не позволява децата да се удрят. Аз съм благодарна на посланика на Китайската народна република. Той има желание да се работи в още един район - „Надежда”, обясни кметът, цитирана от dariknews.bg.

„Ние предвиждаме и изграждането на 10 площадки в парковете, а средствата са от бюджета на Столична община. Кандидатстваме в приватизационния фонд за 50 площадки във всички столични райони. Имаме и спечелен проект по ОП „Регионално развитие” за изграждането на 26 площадки и зони за отдих в три столични района”, уточни Фандъкова.

До края на годината ще бъде завършено стоителството на 5 детски градини и ще започне изграждането на 6 нови в София, каза още кметът. След първото класиране 2 хиляди деца, родени през 2008 г., остават без място в детските градини за следващата учебна година, припомня БНР.

Ще бъдат осигурени допълнителни места за хиляда деца в първа група, каза Фандъкова.

"Нека да подчертаем, че непрекъснато се правят нови и нови класирания и в момента, независимо от недостига, има 80 свободни места. Тази седмица, в петък, ще се извърши ново класиране за заемане на тези места. След това ежеседмично се извършва класиране. Отварят се нови групи, в същото време някои родители предпочитат точно определени детски градини и не записват децата си и тези, които не са приети на първо класиране, имат шансове да бъдат приети в следващите месеци, така че ние работим усилено в това отношение. Нека родителите да знаят, че трябва да запишат в рамките на следващите две седмици децата си, в противен случай ще загубят мястото, така че трябва да се съобразят с този срок.", посочи столичният кмет.Добави коментар