Пет неща, които човешкото тяло прави, но без да подозираме

189
Пет неща, които човешкото тяло прави, но без да подозираме

Сутрин сме с 1 см по-високи, отколкото вечер

Човешкото тяло крие безброй невероятни тайни. Много от тях нямат научно обяснение, други вече са доказани. Вижте пет неща, които човешкото тяло прави, но без да подозираме:

През нощта сме по-високи

Сутрин сме с около сантиметър по-високи, отколкото вечер. Това се дължи на излишната течност, която се натрупва между гръбначните ни дискове. През деня тялото се бори със стреса и стоенето, така че прешлените стават компресирани и течността изтича, докато през нощта всичко се възстановява.

Вътрешна медицина

Могат ли органите ни сами да се възстановяват? Знаете ли, че черният дроб е единственият орган, който може да се възстановява? По време на процеса на възстановяване функциите на черния дроб са само частично засегнати, но той все пак работи.Окосмяване

Когато на нашето тяло му е студено, то настръхва, като се опитва да изправи окосмяването и да ни затопли, посочва Дарик радио. Благодарение на еволюцията обаче, това вече не е нужно и затова нямаме толкова много косми. Когато сме изплашени, настръхването се опитва да издуха нашата несъществуваща козина, за да ни направи да изглеждаме по-огромни. Този комплекс от рефлекси на тялото се нарича еректор пили. Има и проучвания, които твърдят, че косматите хора са много по-умни.

Сърце

Сърцето продължава да бие, дори когато е извън тялото. Това се дължи на неговите електрически импулси. То изтласква 2000 галона кръв през дългите около 95 000 км кръвоносни съдове и прави около 100 000 удара на ден. По време на целия живот на човека сърцето изтласква около 1 милион барела кръв.

Чувствителност

Оказва се, че хората имат повече от познатите 5 сетива. Например, когато държите ръцете си близо до огън или отваряте фризер, вие не ги пипате предварително, за да разберете дали са горещи или студени. Ви ползвате сензорите за топлина по кожата си, за да разберете каква е температурата.

Друго чувство е проприоцепцията. Проприоцепцията представлява вътрешното усещане за местоположението на отделните части на тялото, както и приложената им сила, за да се приведат в движение. С други думи – ако сте със завързани очи, проприоцепцията ще ви помогне да узнаете, че сте вдигнали ръката си над главата или сте я изпънали хоризонтално напред.Добави коментар