Парите разказват

71
Парите разказват

Заглеждали ли сте се в банкнотите в джобовете ви?

Ако има нещо, което винаги носим у себе си, то това са пари. Българските банкноти стоят постоянно в портфейлите или джобовете ни, вадим ги от там поне по няколко пъти на ден, но рядко се заглеждаме в детайлите по тях.

Сега те са част от изложба в Софийската централна баня, която носи името "Парите разказват", съобщава dariknews.bg. Автори на експозицията са Весела Ножарова, Георги Господинов и Юрий Вълковски.

По любопитен начин те представят седемте личностите от последните български банкноти. Правят го чрез текстове, чрез снимки, чрез предмети, принадлежали на тези хора, чрез видео и аудио материали.

Ако досега не сте се вглеждали внимателно в българските банкноти, то след като посетите изложбата "Парите разказват", със сигурност ще го направите. Защото там ще видите неща, които може би не подозирате, че ги има по банкнотите ни.

Благодарение на историческия музей в Свищов, в Софийската централна баня е показан часовникът на Алеко Константинов, който той е носил в деня на убийството му. Има го на гърба на банкнотата от 100 лева, на която е Алеко.

Ще видите телескопа на Петър Берон, който всъщност се забелязва лесно на банкнотата от 10 лева. В действителност той е огромен, дължината му е повече от 2 метра.

Ще си дадете сметка, че на българските пари има и една жена. Ако се вгледате добре, на гърба на 50 лева, на които е Пенчо Славейков, ще откриете образа на неговата любима - поетесата Мара Белчева.

И ако всички са чували за Свети Иван Рилски, Паисий Хилендарски, Петър Берон, Стефан Стамболов, Пенчо Славейков и Алеко Константинов, то малцина знаят кой е Иван Милев. Художникът Иван Милев. Образът му е на банкнотата от 5 лева.

Изложбата "Парите разказват" може да бъде разгледана в столичната Централна баня до 10 май. Входът е свободен.

Включи се в анкетата на dete.bg и woman.bg и спечели наградиКоментари

Коментар: 4
Коментар: 3
1zqjdm'"(){}:/1zqjdm;9

Коментар: 2

1zqjdm'"(){}:/1zqjdm;9

Коментар: 1

  • 1

Добави коментар