Отстъпчив родител ли сте?

98
Отстъпчив родител ли сте?

Кои са признаците

Експертите твърдят, че никога не е късно „мекушавите” родители да заемат по-сигурни позиции в общуването с малките господари в повечето домове. Ето и основните сигнали, че дисциплината не е най-силната ви родителска страна и начините за промяна на това положение.
 

Празни заплахи
Ако кажете на детето, че при нарушаване на някое от правилата ще бъде наказано, но това не се случи, то спира да ви вярва. Със същата сила може да носите и голяма табела, на която пише: „Изобщо не слушай какво ти приказвам!”. Изберете си няколко правила, в чиято наложителност сте убедени и бъдете непреклонни поне за тях.
 

Плачът ви размеква
Знаете, че не трябва да се предавате пред нервните изблици на детето си, но не издържате да го гледате как плаче, особено на обществени места, и му давате това, което иска. А всъщност изпращате посланието: „Когато направиш сцена, винаги става на твоето!”.
По-добрата тактика е да не успокоявате, наказвате или подкупвате детето - просто изчакайте пристъпът му да отмине.
 

Игнорирате лошото поведение
Пренебрегвайки нарушаването на собствените си правила, единственото, което постигате, е убеждаването на детето, че говорите много, но не предприемате нищо. Избирайки да „не виждате” нещата, когато моментът не е подходящ за забележки, учите детето, че няма проблем с нарушените правила, докато не го „хванат” или видят.
 

Молбите
Когато молите детето да ви слуша, му давате да разбере, че то контролира положението, а не вие. Така казвате: „Ще е много хубаво, ако ме слушаш, но не очаквам да го направиш, докато не пожелаеш сам”.
 

Награждавате безразборно
Ако предлагате на детето си бонбон или близалка всеки път, когато е решило да е послушно, го учите да бъде такова само на определена цена – в противен случай защо да си прави труда?Добави коментар