Откриха формулата на перфектното еспресо

43
Откриха формулата на перфектното еспресо

Американски учени разработиха математическа формула за приготвяне на “перфектното” еспресо

Американски учени разработиха математическа формула за приготвяне на “перфектното” еспресо. В статия, публикувана в списание Matter, изследователите обясняват, че в основата на идеалното кафе е да се оптимизира процеса на варенето му така, че да се постигне повтарящ се и плътен вкус, без да е необходимо да се ползват допълнителни повече зърна, предава РИА „Новости“.

Според стандартите в САЩ, крайният обем на напитката трябва да бъде между 25 и 35 милилитра, посочва БГНЕС. По време на приготвянето на кафето водата трябва да е под налягане и при температура минимум 92-95 градуса за 20-30 секунди. Според изчисленията на учените, при така приготвено кафе, за една чаша ще са необходими от седем до девет грама зърна.

В статията си учените отбелязват, че много кафенета не се придържат към тези препоръки за приготвянето на любимата напитка. В допълнение, съвременните кафемашини позволяват на приготвящият кафето да регулира машината и смилането на кафето в нея ръчно, поради което вкусът на напитката може да се различава значително дори и приготвена от един и същи човек и една и съща машина. Цялостният вкус на кафето зависи от повече от две хиляди химически съединения, които се намират в зърната.

Първоначално учените смятат, че най-добрият вариант за приготвяне на кафе е то да е фино смляно, тъй като това увеличава контакта между кафето и врялата вода.
Обаче математическият модел, изготвен от експертите, показва, че това не е най-добрият метод за приготвяне на напитката, тъй като твърде фино смляното кафе запушва филтъра, така че водата не извлича максимума от него.

В крайна сметка изследователите стигат до извода, че за „перфектното“ еспресо е необходимо по-малко и по-грубо смляно кафе, и вода, която е топла, но не вряла.
“Ако използвате 15 грама кафе на зърна вместо 20 и ги смилате по-грубо, ще получите отлична напитка. В същото време зърната ще придадат повече вкус, което ще поддържа кафето силно и ще премахне горчивината в него”, съобщава един от авторите на изследването – химикът Кристофър Хендън от университета в Орегон.

Добави коментар