Още отпуск за майките

103
Още отпуск за майките

От синдикатите искат улеснения за отглеждането на децата

Родителите остават основните хора, които помагат на младите семейства. Това показва изследване на Института за социални и синдикални изследвания на КНСБ.

Освен бабите и дядовците, основно ангажирани в грижите са двамата съпрузи и по-големите им деца, обясни Виолета Иванова, която е изследовател в института. Според нея държавата трябва да помисли какви мерки да предложи за съчетаване на професионалния със семейния живот и по-точно какви стимули трябва да предложи на работодателите, за да проведат мерките.

На въпрос дали имат социални ангажименти в семейството, които ограничават или затрудняват възможността за работа, 46% от анкетираните от синдиката в рамките на изследването обясняват, че гледат деца до 8 години, 32% казват, че имат деца до 14 години, а 30% имат друг зависим член на семейството.

60% от анкетираните признават, че им се налага понякога да излизат по-рано от работа заради семейни ангажименти, свързани с друг член на семейството, а 50% казват, че понякога отсъстват от работа по същата причина. 5% от хората водят децата на работа при определени случаи като ваканция на детето, празник на училището му и т.н. 5% избират да работят нощна смяна, за да могат през деня да се грижат за децата си или за болните си роднини, а 5% работят на различни смени със съпруга/съпругата си или близки роднини, на които могат да разчитат за помощ.Именно заради трудностите, свързани с отглеждането на децата, част от анкетираните от синдиката предлагат да се увеличат дните за допълнителен платен отпуск за майките с деца, съобщи БГНЕС.

Изчисленията на синдиката показват, че на един работодател би му излязло по-евтино да позволи на един висококвалифициран работник, който трябва да се грижи за друг член на семейството, да има по-гъвкаво работно време, отколкото да го загуби като служител и да вложи усилия и средства в наемането на друг човек на същата позиция, но този вариант невинаги носи търсените дивиденти, ако се прилага в продължителен период от време.

По данни на НСИ 1 700 700 лица полагат грижи за зависими от тях членове на семейството - деца до 14 години или възрастни, които имат нужда от допълнителни грижи. Това означава, че половината от активното население на възраст от 15 до 64 години полага грижи за свои близки. От тях само около 1 120 000 лица работят.

146 700 души от незаетите имат желание да работят, но не успяват да се включат на пазара на труда поради липса на подходящи и достъпни за тях заведения за социални услуги. Статистиката сочи, че през 2010 13% от децата до 3 години ходят на ясла, а 74,9% от 3 до 6 години са настанени в детски градини.Добави коментар