Още майки с неправомерни майчински

35
Още майки с неправомерни майчински

Крайният срок да погасят сумите без лихва е 5 февруари

Майките, които вземат неправомерно майчински, са се увеличили двойно за по-малко от половин година, отчитат от Националния осигурителен институт. Става въпрос за жените, които са получавали майчински, докато децата им са посещавали ясла.

В същото време стотици жени отказват да се възползват от дадения им 6-месечен период, в който могат да платят само главницата от задължението без да им се начисляват лихвите. Тази седмица гратисният срок изтича, предупреждава БНТ.

До 5 февруари майките могат да погасят главницата на дължимите суми и така да спестят натрупаните лихви. От мярката могат да се възползват само онези, чиито задължения са натрупани преди 5 август миналата година.

Така 6400 души са платили борчовете си към НОИ. Но от института отчитат, че остават стотици други, които нямат намерение да платят и лев на държавата.Докато тече гратисният период, НОИ засича още нарушители. Новите са почти толкова, колкото са и издължилите се към държавата. Явно поради слабия контрол и на новите длъжници институтът продължава да изплаща обезщетения, докато децата им ходят на ясла.

Основният аргумент на майките, които отказват да върнат парите, е, че от НОИ тълкуват грешно закона. В него пише, че децата трябва да са настанени в детски заведения, а според майките на ясла децата ходят само за по няколко часа на ден.

Сега жените разчитат новият президент Росен Плевнелиев да се ангажира с казуса им, така както направи предшественикът му Георги Първанов, който опрости майчинските на 14 жени. Иначе ги чака запор на сметките.Добави коментар