Опрощаване на задълженията

95
Опрощаване на задълженията

А не само на лихвите, искат майки

Майки- длъжници към държавата са недоволни от идеята на кабинета да се опростят само лихвите към дълговете им, които са близо 1 милион и 300 хил. лв. Те поискаха опрощаване на всичките им задължения, а не само на част от тях, както предложи вчера премиерът Бойко Борисов.

Става въпрос за над 5000 майки, които от 2007 г. неправомерно са получавали майчински, докато децата им са ходили на детски ясли. В резултат бюджетът на Националния осигурителен институт е ощетен с милиони левове. В същото време майките, които вече са изплатили задълженията си с лихвите, се чувстват дискриминирани.

Над 5 милиона лева задължения към НОИ. Стотици ревизионни актове и жалби. Такава е равносметката от решението на осигурителния институт да затегне контрола по отпускане на майчински, посочва БНТ. Тогава се появиха случаите като тези на Анита Петкова и Теодора Йончева. Те получават актове за по 2000 лева, защото 7-8 месеца хем взимат обезщетение, хем децата им ходят на ясла. И въпреки че сумата е голяма, те са от малкото, които я погасяват.

Има майки, които още не са, а и нямат намерението да се издължат. А има и такива, на които, без някой да ги пита, задълженията им се удържат. От НОИ потвърдиха, че имат законово основание и могат да прихващат стари задължения.

Ако сега обаче кабинетът промени Кодекса за социално осигуряване и лихвите на майките бъдат опростени, дали вече платилите няма да се дискриминирани? Самите те се чувстват ощетени, че са били коректни.

Сега същите тези майки, които нарушиха общите правила, настояват условията да са еднакви за всички. Затова 300 от тях са подали жалба в Комисията за защита от дискриминация. Решението се чака най- рано след месец. Тези дни трябва да стане ясно и окончателното решение на кабинета.Добави коментар