Опасно за децата

28
Опасно за децата

У нас най-много сигнали за опасни продукти

На празника на детето 1 юни отново си задаваме въпроса - безопасни ли са детските дрехи, храни и играчки, които се продават у нас? Тревожна европейска статистика ни поставя на второ място по подадена информация за опасни продукти - над 160.

Оказва се, че апетитно изглеждащи пастички, всъщност, са хавлиени кърпи, които крият риск от задавяне и задушаване. Изобретателността на производителя е стигнала да там - да предлага кърпите под формата на шейкове и близалки. Най-много са именно опасните стоки за деца, които имитират храни. Те са абсолютно забранени в ЕС.

Звездички с аромат на ягоди, които децата могат да приемат за бонбонки, всъщност, са соли за вана. На пръв поглед по нищо не личи, че конкретен чифт обувки крият риск за здравето на детето. Въпреки че няма констатирани инциденти заради високото съдържание на химически вещества, на вносителя е издадена забрана за пускане на стоката в продажба.

Детските дрешки крият опасност от задушаване с връзките, затова са изтеглени от пазара. Основното, за което родителите внимават при купуването на детски стоки, е да не съдържат дребни елементи, които могат да бъдат погълнати. И разчитат, че етикетите и сертификатите за качество не са фалшиви.

Въпреки че родителите са най-бдителни за здравето на децата си, не те подават най-често жалби до Kомисията за защита на потребителите, съобщи ТВ7. Експертите съветват родителите да не оставят децата да се захласват по примамливия външен вид на стоките. А когато избират играчки за малчуганите, да предпочитат кукли от плат, дървени или гумени играчки пред пластмасовите.Добави коментар