Опасни плажове

407
Опасни плажове

Внимавайте с езера и язовири!

Повече от десет опасни водоема дебнат всички, които са решили да се разхладят в летните жеги и същевременно с това да спестят от вход за басейн. От Столичната община констатират, че такива са езерата в Долни Богров, Негован, Нови Искър, Чепинци и Кремиковци, Кокаляне, където много често хората рискуват да се топнат през горещите дни. Повечето от тези водоеми са на територията на бивши пясъчни кариери. Това означава, че бреговете им са стръмни, много дълбоки и неусетно можеш да пропаднеш в тях.

Заради голямата дълбочина водата там обикновено е студена и разликата с температурата на въздуха може да доведе до термичен шок. В момента дейността на общината се ограничава до поставяне на забранителни табели за къпане и плуване на тези места.
Всяка година комисия на общината прави оглед на водоемите и съставя протоколи за състоянието им. Проверките приключват до края на март.

В момента на територията на София няма безопасен естествен водоем. Обезопасени са само регламентираните басейни, защото там има спасители. Въпреки ограничителните надписи, забраната за къпане масово се нарушава.

От Българския червен кръст пък съобщават, че всяко лято повече от 50 българи загиват именно в такива неохраняеми водоеми. Повечето от жертвите са деца, като през 2010 г. са се удавили 23 души на възраст под 17 години. Според експерти езерата в околностите на София са пълни с битови отпадъци, което също ги прави негодни за къпане.

Мръсната вода може да докара чревни болести, хепатит А, различни инфекциозни болести и салмонела. В случай че във водата има химикали, може да се получат и различни алергични обриви и очни инфекции.Добави коментар