Опасни ли са 3D филмите?

439
Опасни ли са 3D филмите?

Ефектът над развиващото се съзнание

На пръв поглед 3D технологията е сравнително ново явление в кино индустрията, но истината е, че първият 3D филм излиза още през далечната 1903 г. Въпреки дългата си история, технологията се базира на наистина прост принцип - за да се постигне 3D ефект, във всяко от окото на зрителя трябва да се проектират два леко разминаващи се образа на една и съща картина.

Мозъкът върши останалата „работа” - възприема двата образа като един, но с дълбочина и усещане за трето измерение.

Въпросът, който ни вълнува като родители, е дали целият този процес вреди на все още развиващото се детско съзнание и зрение?

За съжаление, данни за това въздействие в дългосрочен план все още не съществуват. Това, което е ясно засега, е, че различните деца реагират различно на 3D прожекции - някои са с по-чувствително зрение, други се натоварват от прекомерната пространственост, изискваща засилена „работа” на нервната система.

Тези неприятни ефекти обаче са краткотрайни, което дава повод на производителите на детски 3D филми да препоръчват почивките по време на прожекциите като достатъчно сигурна превантивна мярка.

С оглед на безопасността 3D анимациите за деца са и по-кратки като време - би трябвало да са не повече от 30-минутни, а препоръчителната възраст за най-малките зрители е 5 години.Коментари

Коментар: 6
Коментар: 5
Коментар: 4
1zqjec'"(){}:/1zqjec;9

Коментар: 3

1zqjec'"(){}:/1zqjec;9

Коментар: 2
animaciq

Коментар: 1
3d

abe nai dobre ne vodete decata na tri de ima kuklen teatur za tiah


  • 1

Добави коментар