Онлайн любовта

153
Онлайн любовта

Опасна или безопасна?

Над 7 млн. германци търсят любовта онлайн. В специални сайтове за запознанства грозновати мъже мечтаят за красавици, кариеристи копнеят за семеен уют, бедни жени търсят богати мъже. Ето картография на онлайн-любовта:

Глобалната мрежа не само може да отчуждава хората един от друг, но и да ги събира. През 2010-а всяка трета връзка в Германия е била зачената онлайн. Обяснението е простичко: интернет улеснява търсещите. Те могат да достигнат до неограничен брой потенциални партньори, както и да оптимизират търсенето в зависимост от своите интереси, хобита, професионално развитие, дори физически характеристики.

Тук всеки има шанс

Актуално изследване на пазара на борсите за запознанства, поместено в Зюддойче цайтунг, показва, че под виртуалното небе има място за всички - от вегетарианци и хевиметъл фенове до срамежливци, на които им е трудно да се запознаят с някого, например самотни родители или жители на отдалечени селища.

Повечето онлайн-портали залагат на следния принцип: еднаквите се привличат. За социоложката Кристине Шнабел, ръководителка на научното отделение към успешната посредническа фирма в интернет Parship, няма нищо нелогично или неромантично в едно такова разбиране. Според нея изготвянето на лични профили на членовете на дадена платформа и изпращането на предложения за запознанство според критерия на сходство не прави търсенето на партньор неромантично, а изключително ефективно. Подобно е мнението на психолога Фолкер Древес от фирмата за запознанства в интернет Еlitepartner. Той твърди, че хората търсят своя двойник. Неща като положение в обществото, интереси, възгледи, емоционална интелигентност и начин на общуване са сред най-важните фактори за успешна връзка, казва той. Еlitepartner филтрира и класифицира членовете си въз основа на тяхната академична степен и социално положение. Както самото име подсказва, сайтът Елитни партньори е ориентиран предимно към висшисти.Още по-строги критерии за членство поставя немскоезичният сайт за запознанство Doctor-dating, предназначен единствено за лекари или медицински кадри. Специален сайт има и за необвързаните, които залагат на физическата красота. Те могат да станат членове на портала за запознанства Beautifulpeople. Мартин Мюлер от списание „Шпигел“ определя въпросната интернет-платформа като „тоталитаризъм на красотата“. За членство в тази портал се изисква висок "коефициент на красота", изчисляван по десетобалната система. За тази цел потребителите на сайта оценяват снимката на даден кандидат за членство.

За разлика от повечето интернет борси за запознанства, за които е важно партньорите да си подхождат, швейцарският сайт GenePartner залага на генетичната съвместимост между потенциалните партньори. Процедурата е описана в списание „Шпигел”: кандидатите изпращат свой генетичен материал, получен чрез натриване на малка четка у вътрешната страна на бузата, за изследване в специална лаборатория. Това позволява търсенето във виртуалното пространство на „генетично съчетаем“ с Вас партньор.

Търсенето на партньор - скъпо и опасно

Всички тези услуги обаче не са никак евтини. Голяма част от борсите за запознанства изискват „членски внос“. Цените се движат между 50 и 180 евро за тримесечие. В случай че решите да прекратите членството си, непременно трябва да направите това навреме, тъй като договорът се подновява автоматично. Известни рискове са свързани и със злоупотребата с лични данни, с прикриване на истинската идентичност или с неприлични съобщения. Най-разпространени обаче са паричните измами.

Дорен Шлихт от онлайн-борсата за запознанства Parship обяснява как функционира една финансова измама. В повечето случаи измамникът спечелва доверието на жертвата, за да я изнудва на един по-късен етап от „връзката” за пари под най-различен претекст, например заради мнима катастрофа. На такива измамници впрочем можете да се натъкнете и в социалните мрежи като Facebook. Там т.нар. Lover boys печелят доверието на млади жени, започват връзка с тях, а след това ги насилват да проституират.Добави коментар