Окситоцин за щастлив брак

162
Окситоцин за щастлив брак

Хормонът играе решаваща роля в укрепването на взаимоотношенията между двама души

За едни успешният брак се крие в доброто приятелство, за други в това да даваш на партньора си лично пространство, а според учените тайната e в нивата на хормона на щастието.

Ново изследване показва, че окситоцинът играе решаваща роля в укрепването на взаимоотношенията между двама души. По време на серия от експерименти група мъже пръскали окситоцин в носа си, след което били подлагани на сканиране на мозъка, докато гледат снимка на половинката си.

Резултатите показват как "центровете, отговарящи за удоволствието и любовта", светват много по-ярко при групата, която впръсквала окситоцин, отколкото другата част от участниците, които не използвали хормона. Учените твърдят, че този хормон, произвеждан от мозъка, е от голямо значение за това дали бракът ще бъде траен.

Още за окситоцина

Окситоцинът служи за много цели. Той помага за предизвикване на раждане при бременни жени или при кърмене. Освобождава се в най-високи нива по време на оргазъм. Мозъкът произвежда повече хормон и когато сте влюбен или просто когато някой, когото обичате, ви прегърне.

Но според новите проучвания на учени от Германия окситоцинът е също толкова важен за поддържане на любовта и брака за дълги години. В изследването участвали 40 хетеросексуални мъже.Добави коментар