Офисът смалява мозъка ни?

56
Офисът смалява мозъка ни?

Имате ли снимки на бюрото си?

Работата в офиса е вредна за мозъка и може да намали продуктивността, сочи изследване на британски и американски учени.

То показва, че работата на високи обороти в съвременните офиси може да доведе до спад с 32% на удовлетвореността на служителите и да намали продуктивността им с 15%. Учените установили, че офисите с отворен план създават нежелана дейност в мозъка на служителите, която може да им попречи да се справят добре с възложената им работа.

Чистото и стерилно бюро също може да смали мозъците на служителите, твърдят психолозите. Техните открития ще бъдат показани във филма "Тайният живот на сградите", който ще бъде излъчен по британската телевизия Ченъл 4, посочва БГНЕС.

"Офисите с отворен план бяха проектирани с идеята хората да могат да се движат и да общуват свободно помежду си, за да се стимулират творческото мислене и по-доброто разрешаване на проблемите. Но в действителност не става така. Ако сте започнали да вършите някаква работи и отзад звънне телефон, концентрацията ви се нарушава. Дори да не го осъзнавате по това време, мозъкът реагира на разсейването", обяснява неврологът д-р Джак Люис.

Модерните офиси, в които не е разрешено стените и бюрата да бъдат декорирани от служителите, също не им помагат много.

Д-р Крейг Найт, психолог от университета в Ексетър, смята, че ако служителите получат право да персонализират работната си среда, това може да подобри резултатите им в офиса.

"Компаниите харесват идеята да предоставят на служителите си изчистено пространство за работа, за да не се разсейват ненужно. При експериментите ни обаче служителите показаха по-добри резултати в пространства, обогатени с картини и растения. Ако им бъде позволено сами да обогатят пространството със свои неща, тяхното удовлетворение би се увеличило с 32%, а продуктивността - с 15%. Така е, защото те се чувстват по-удобно в заобикалящата ги среда и могат да се съсредоточат по-добре", обясни той.

Проф. Фред Гейдж от генетичната лаборатория към института Салк в Сан Диего, Калифорния, също провел изследване, при което сравнил мозъците на мишки, държани в голи, чисти клетки, с тези на други мишки, живеещи в стимулираща околна среда.

"За период от един месец мозъците на мишките, държани в стимулираща среда, нараснаха с 15%. Ако пренесем тези наблюдения върху хората, това означава, че работата в стимулираща среда може да оптимизира резултатите и способностите ни", казва той.Добави коментар