Образованието забавя...

47
Образованието забавя...

... стареенето

Хората, които напускат училище с по-ниска квалификация, са предразположени да остаряват по-бързо, разкриха учени.

Изследователи от Великобритания и САЩ са изследвали дължината на части от ДНК, наречени теломери (окончанията на хромозомите, които имат защитна функция) на около 450 души.

Хората, които са се справяли по-зле в училище, имат по-къси теломери, което, според научните данни, означава, че вероятно ще остаряват по-бързо, посочва БГНЕС.

"Ключовото в това изследване е подкрепата на едно от главните послания на дългосрочните проучвания, че това, което ви се случва в ранна възраст, може да има значително влияние върху здравето ви", подчертава Стивън Холгейт, от Британския съвет по медицински изследвания.

Той подчертава, че засега е трудно да се посочат причините, но изследването показва, че "да бъдете по-образовани може да ви е от полза не само на пазара на труда". Изследването е публикувано в списание Brain, Behavior and Immunity.

Според професорът по психология Андрю Степто, причината за това явление е в ефектите от по-ниския социален статус, на които по-ниско образованите са изложени от по-рано.Коментари

Коментар: 1

a baba mi deto jivia sto godini i be6e u4ila do treti klas sigurno e izklu4enie


  • 1

Добави коментар