Няколко довода срещу шамарите

620
Няколко довода срещу шамарите

Защо да не възпитавате детето си с насилие

Физическото наказание не работи - в това всеки родител трябва да е убеден още преди да се роди детето му. За съжаление, статистиката сочи, че 68% от българите одобряват използването на "минимално насилие" върху децата - шамари, издърпване на ухо, пляскане. Ето защо никога не бива да прибягвате до тях:

Насилието поражда насилие. Психолозите посочват, че ако родителите възпитават децето си с агресия, много по-вероятно е то също да я проявява към околните. Статистиката показва эоще, че порасналото вече дете също е склонно да проявява насилие към своите наследници.

Физическото насилие кара децата да се чувстват недооценени, с ниско самочувствие и дори депресирани. За да се преборят с тези свои проблеми, като възрастни те могат да посегнат към алкохола и наркотиците.Шамарите не водят до дисциплина, а до още по-голямо неподчинение. Според психолозите те карат детето да се съобрази с правилата, за да избегне наказанието, но само в краткосрочен план. В бъдеще те могат да доведат до сериозно неподчинение и дори до поведенчески проблеми.

Насилието не води до доверие - точно това един родител никога не бива да забравя. Най-здравите основи на възпитанието се поставят в семейството. Ако сте спечелили доверието на детето си, много по-вероятно е то да устои на вредните влияния на приятелите и околните.Добави коментар