Нови животни в зоопарка

440
Нови животни в зоопарка

Единствените на Балканите златни тамарини са в София

Нови златни тамарини и лемури ще получи столичният зоопарк за Великден, съобщи директорът му д-р Иван Иванов, който заедно с кмета на София Йорданка Фандъкова, присъства на концерт по случай Световния ден на Земята - 22 април.

По време на концерта беше анонсирана и премиерата на новия детски триизмерен филм за приключенията на костенурката Сами, а присъстващите деца бяха запознати с характерните особености и навиците на тези земноводни.

Д-р Иванов обясни, че обмисля съвместен проект с фондация „Геа Челониа" за защита на костенурките у нас. Шефът на зоопарка заяви, че се очаква на Разпети петък от Унгария да пристигнат в София десет лъвски (златни) тамарина, предаде dariknews.bg.

Д-р Иванов разказа, че златните тамарини са изчезващ вид животни. В света има 1000 екземпляра, като много от тях живеят в зоологически градини, а онези, които са на свобода, обитават зони на Бразилия, най-вече около Рио де Жанейро.

Софийският зоопарк ще бъде единственият на Балканите, който ще може да се похвали с обитатели от редкия вид. По празниците той ще зарадва посетителите си, като им покаже група лемури.

Наскоро са получени и памукови тамарини, които се отличават от другите си родственици по черно-бялата си окраска и "копринената" си грива.

Д-р Иванов обясни още, че перуанските пингвини, които наскоро намериха своето място в столичния зоопарк, се чувстват добре, но вече им става топло. За да се охлаждат, е приготвен лед, който да се постави във водата им.Добави коментар