Нови правила за бебешките млека

91
Нови правила за бебешките млека

Без снимки на бебета

Правилата относно етикетирането и съдържанието на бебешките млека и храните за хора със специални медицински нужди трябва да бъдат по‑строги и по‑добре формулирани, за да могат да защитават потребителите и да дават прозрачност за предприятията от хранително‑вкусовата промишленост, според проект за законодателство, гласуван от Европейския парламент в четвъртък, като преговорна позиция със Съвета.

Специалните правила обхващат и нетърпимостта към глутен и някои диети с ниско съдържание на калории, съобщиха от Европейския парламент.

Новите разпоредби ще заменят няколко съществуващи закона, за да се рационализират и да се изяснят правилата за етикетиране и състав, обхващащи около 1—2% от продуктите на общия пазар на храни. Промените бяха предложени в резултат на проблемите, пред които са изправени потребителите и компетентните държавни органи при разграничаването на храните за нормална консумация и тези, предназначени за специфични групи.

Бебешки млека

В бъдеще етикетирането на формулите за всички категории мляко за бебета на възраст до 12 месеца (включително и преходните храни) не трябва да включва снимки на бебета или снимки, които „идеализират употребата на продукта“, гласи текстът.

Парламентът заяви също, че Европейската комисия следва да преразгледа сложната правна регламентация на млеката, предназначени за деца между 12 и 36 месеца (т. нар. „млека за растеж“) и да предложи нови правила за тях, ако е необходимо.Непоносимост към глутен

Законодателството предвижда и специални правила за етикетиране по отношение на съдържанието на глутен. Храните, продавани на крайния потребител, чието съдържание на глутен не надвишава 100 mg/kg, могат да включват обозначението „с много ниско съдържание на глутен“, а тези, чието съдържание на глутен не надвишава 20 mg/kg, могат да включват обозначението „без глутен“.

Депутатите призоваха Европейската комисия да изготви проучване, свързано с липсата на специфични правила за непоносимостта към лактоза.

Продукти за отслабване

Членовете на ЕП са загрижени за нарастващия брой етикети на хранителни продукти, които съдържат твърдения, че даденият продукт води до отслабване. Новите правила ще обхващат нискокалоричните диети, предназначени да заменят ежедневния прием на храна, както и строгите диети за затлъстели хора. Те включват „храни, предназначени за употреба в нискокалорични хранителни режими” (800—1200 калории на ден) и „много нискокалорични диетични храни” (400—800 калории).

Твърденията по отношение на диетичните храни, предназначени за широката общественост, следва да се регулират от Регламента относно хранителните и здравни претенции за храните от 2006 г.Добави коментар