Нова информационна система за кандидатстване за първи клас в София

70
Нова информационна система за кандидатстване за първи клас в София

Общо класиранията ще са шест, като от 7-и до 11-и юни ще се записват приетите на първо класиране

За първи път в София ще се кандидатства за първи клас през нова информационна система. Първото класиране ще се проведе на 4 юни, съобщава БНР

Общо класиранията ще са шест, като от 7-и до 11-и юни ще се записват приетите на първо класиране. Второто класиране ще е на 12-и юни и от 14-и до 18-и юни ще бъде записването на приетите деца. На 19 юни ще е третото класиране, като от 21-ви до 25-и юни ще могат да се запишат децата, които са се класирали от третия път в желаното училище.

В края на август и началото на септември ще има още три класирания, като последното ще е на 11-и септември.

"От 28 май системата е затворена, за да могат да се извършат служебните проверки, тъй като 90% от критериите за прием в първи клас се проверяват по служебен път и се удостоверяват от базата данни", обясни Мария Минчева, директор на Дирекция "Образование" в Столичната община. Тя обясни, че едно дете може да бъде класирано само в едно училище и ако родителят го запише там, то губи правото си за участие на следващо класиране:

"Ако родителят не харесва училището, в което детето му е прието на първо класиране, следва да не го записва, за да може да участва във второто класиране, когато освен други училища, които желае, може да посочи и същото училище, в което е било класирано детето".

Минчева подчерта, че към момента местата за първокласници в София са достатъчни: "Кандидатите за първи клас са малко над 10 500, а броят на местата са 11 800".

Добави коментар