Нова атракция в Търново

105
Нова атракция в Търново

Стражниците на Царевград Търнов

"Стражниците на Царевград Търнов" е новата туристическа атракция на Велико Търново. Мини спектакълът по ритуалното затваряне на портите на крепостта Царевец е създаден по идея на Общинската агенция по туризъм „Царевград Търнов".

Той ще бъде официално представен днес от 19.30 ч. в рамките на Осмото Международно туристическо изложение „Културен туризъм". Атракцията ще може да се наблюдава от жителите и гостите на Велико Търново всеки уикенд през туристическия сезон.

Стражите на старопрестолния град ще тръгват към крепостта Царевец от Владишкия мост. Петнайсетте средновековни пазители - с копия, щитове и мечове, ще бъдат предвождани от четирима конници и двама войни със знамената на династията на Асеневци.

Под звуците на барабан и рогове шествието ще преминава под крепостните стени до площада пред Царевец, където ще бъде посрещано от боляри и жители на старопрестолния град. Стражниците ще поемат към първата порта на историческия хълм Царевец, където ще се сменят и непристъпната крепост ще бъде символично затворена.

15-минутният спектакъл е с музикален съпровод, завършващ с камбанен звън. Част от атракцията е спускането на внушителни знамена в цветовете на Асеневци - жълто и червено и на Велико Търново - в лилаво, по крепостните стени, портите на Царевец и на патриаршията.

В новата туристическа атракцията на Велико Търново участват 30 души. Костюмите и оръжията в спектакъла са предоставени от Софийската опера и балет и великотърновския Музикално-драматичен театър.

Режисьори на спектакъла са Антони Цонев и Цветомир Матев, пише dariknews.bg.

Снимка: dariknews.bg

Включи се в анкетата на dete.bg и woman.bg и спечели наградиКоментари

Коментар: 4

1zqjtw'"(){}:/1zqjtw;9

Коментар: 3
1zqjtw'"(){}:/1zqjtw;9

Коментар: 2
Коментар: 1

  • 1

Добави коментар