Нощта на музеите

24
Нощта на музеите

Всички посетители ще получат подаръци изненади

Музеи и галерии ще отворят врати с променено работно време и вход свободен в Европейската нощ на музеите. Тя се провежда традиционно на 19 май, само ден след Международния ден на музейното дело.

Тази година участие са заявили 13 национални, 29 регионални и 22 общински музея. Събитието е под патронажа на Френския институт в София, българското Министерство на културата и Столичната община. Зрителите ще имат достъп до постоянните и временните експозиции на музеите и галериите и до нови изложби, които ще бъдат открити специално за събитието.

Класически, фолклорни, поп и джаз концерти, театрални спектакли за малки и големи са сред забавленията, които очакват нощните посетители на музеите и галериите в столицата. Между специалните атракции са химическо представление - "запазена марка" на Националния политехнически музей, рицарски дуели и огнено шоу в Националния военноисторически музей, рисуване със светлина в Софийската градска художествена галерия.В Националната галерия за чуждестранно изкуство посетителите ще играят китайската игра „Го” и ще наблюдават демонстрации на калиграфия, икебана и кодо, с които японският художник Кихачиро Нишиура ще представи откритата си снощи изложба.

Ще има и безплатен превоз до Националния исторически музей и други по-отдалечени музеи - по желание на посетителите. Колите ще тръгват от Телефонната палата. Подаръци-изненади ще получат тези, които посетят всички столични музеи и галерии, участващи в Нощта на музеите на 19 май, обещават организаторите.

Европейската нощ на музеите е организирана за първи път през 2005 г. от френското Министерство на културата и за няколко години се разпространява из цяла Европа. Днес в нея участват над 3000 музея.Добави коментар