Невероятната история на Сами Басо

85
Невероятната история на Сами Басо

Прогерията е преждевременно остаряване на организма още в ранна детска възрас

Сами страда от прогерия - преждевременно остаряване на организма още в ранна детска възраст. Въпреки че е на 21 години, Сами е с тяло и проблеми на възрастен човек. Но той не се предава. Ето неговата история:

"Страдам от прогерия, което означава, че остарявам преждевременно. Това е генетично заболяване. Имам го от дете, но имам същите оплаквания, които имат и възрастните хора", казва той. Официално в света има 120 души, диагностицирани с прогерия. Пациентите живеят не повече от 20 години, посочва Дарик радио.

Сами е студент и има нормални отношения със семейството и приятелите си. Доста е активен. Обича да ходя по купони. Наскоро той осъществи мечтата си да участва в маратон, въпреки че не може да бяга.

Маратонът във Венеция е мечта на Сами. Помагат му приятели, които тренират с него от месеци. "Целта ни е да направим живота на Сами уникален", казва Андреа Фонтана, приятел на младежа. "Не мога да кажа, че усещам вятър в косите си, но какво пък", шегува се Сами.

С участието си в маратона той събра средства за проучване на болестта. "Представете си огромна стена, която трябва да прескочим. Изглежда невъзможно, но ако се борим, можем да успеем", убеден е Сами Басо. Когато имаш добри приятели, болестта е без значение. Прогерията е нищо...Добави коментар