Нетърпението състарява

115
Нетърпението състарява

Въоръжете се с търпение

Казват, че търпението е добродетел, но то може да осигурява и по-дълъг живот, съобщи в. "Дейли телеграф". Интригуващо изследване на сингапурски учени показа, че нетърпеливите хора остаряват преждевременно и припряността може да се дължи именно на факта, че животът се изплъзва по-бързо.

Резултатите разкриват възможност нетърпеливите и тревожни хора да забавят остаряването, като медитират или като се движат повече. Учените от университета на Сингапур са работили с 1100 студенти, като са ги накарали да участват в игра, в която избирали или незабавна награда, или да получат повече пари в бъдеще.

След като така определили нетърпеливите, учените им взели кръвни проби и измерили дължината на теломерите им - защитните крайчета на хромозомите, които предпазват ДНК от увреждане, пишат от БТА. Известно е, че те се скъсяват с годините. Резултатите показаха, че избралите бърза награда са с по-къси теломери. Това означава, че нетърпението е предопределено биологично и е свързано с по-кратък живот.

Учените планират да продължат изследването, за да проверят дали медитацията може да намали нетърпението и да запази теломерите по-дълго. Известно е също, че движението удължава теломерите и забавя стареенето. Нетърпението предразполага и към недостатъци, като злоупотреба с наркотици, когнитивна и социална некомпетентност, неспособност за справяне с житейски несгоди, риск от психични заболявания.Добави коментар