Нелегални детски градини

116
Нелегални детски градини

Липсата на места принуди родителите да търсят незаконни алтернативи

12 800 деца за малко повече от 8000 места - така изглежда неравната битка за детските градини в София. Липсата на места принуди някои родители да потърсят не дотам законни алтернативи. В резултат - все повече нелегални забавачки започнаха да се появяват в София и в останалите градове.

Детски клубове и родителски кооперативи, които предлагат да се грижат за дете срещу 400-500 лв. на месец - цена малко по-ниска от тази в частните забавачки. Оказва се, че тези места не се контролират нито от образователното министерство, нито от общината.

Една или две майки се грижат за 5-6 деца в апартамент. Проблемът обаче е, че подобни центрове нямат лиценз от просветното министерство. Така те остават извън контрол, предупреди bTV. Екип на „Хрътките" провери сигнал за една такава нерегламентирана детска градина. Посети я със скрита камера, представяйки се за родители, които не са намерили място за 2-годишната си дъщеря. Посрещнаха ги куче, котка и няколко полуголи деца.

Жените, които гледат децата, имат регистриран детски парти клуб в същия блок, но гледат малчуганите в апартамент. Вземат по 400 лева на месец за дете. Контролът върху храната, която се приготвя на децата, е никакъв, защото това не е нито частна детска градина, нито парти клуб.

Потърсихме коментар от Министерство на образованието, за да разберем законна ли е подобнa тип дейност. Отговорът, който получихме е, че според Закона за народната просвета, всеки, които провежда дейност по отглеждане и възпитание на малолетни на места, които не са открити като частни детски градини, подлежи на глоба до 5000 лв.Вратичка в закона обаче има - именно тези т. нар. кооперативи, които не са открити по реда и условията на Закона за народната просвета, но могат да съществуват, разкрити по друг ред. В този случай обаче те не са част от системата на образованието.

Организирахме проверка на апартамента, съвместно със столичната Регионална здравна инспекция. Няколко минути по-късно инспекторите приключиха с проверката. Инспекторът Елица Димитрова разказа, че били допуснати само до входното антре.

„Не можахме да направим оглед на частния апартамент, за който е сигнализирано, че е частна детска градина. Не можахме да видим и колко дечица има, как се отглеждат, просто никакъв достъп до обекта. Госпожата не пожела да й връчим покана, защото когато и където се отглеждат повече от едно дете, трябва да бъдат регистрирани и да отговарят на някакви хигиенни изисквания. Така че може би ние ще направим още една проверка, като поискаме съдействие от полицията”, каза Димитрова.

В случая обаче родителите са подписали декларация, че са съгласни децата им да бъдат гледани при тези условия, а детегледачката е регистрирана по проект за трудова заетост. Това, което ни смути обаче, е твърдението й, че работи за заплатата от 220 лв. Жената призна при първата ни среща, че взима по 400 лв. на дете.

„Това е било обект на обсъждане в работната група на дирекция "Образование". За съжаление, в момента няма ясно разписани нормативни документи и указани именно изискванията, за това и към момента няма такъв законов документ”, призна Мария Минчева от Столична община. Това е вратичката, която използват така наречените нелегални детски градини, които функционират като парти центрове или като почасово гледане на деца вкъщи.Добави коментар