Не сравнявайте децата си с другите

188
Не сравнявайте децата си с другите

Така само стресирате и себе си, и детето

Ако някога ви се е случвало да сравнявате постиженията и уменията на детето си с тези на друго хлапе, може би и сами сте се убедили, че това е абсолютно безполезно занимание. Към липсата на какъвто и да положителен ефект от него прибавете и стреса, който сте нанесли на себе си и на детето си, и най-вероятно ще се засрамите от грешката си.

Разбира се, сравнението с околните е напълно естествено и инстинктивно предвид факта, че не живеем в пълна изолация. Само по себе си то не е и толкова страшно, стига да не забравяте трите основни принципа:

Децата се развиват с различно темпо. Едни усвояват дадени умения много по-рано от очакваното, други се „забавят” значително, а самите родители често забравят, че зададените от експертите времеви рамки за различните умения са само ориентировъчни и не претендират за абсолютна точност.

Децата имат различни таланти, интереси, силни и слаби страни. Ще ви е много по-лесно, ако приемете от рано идеята, че децата са отделни личности, със собствена индивидуалност и уникалност. И ако засега нещо не се отдава на детето ви, то със сигурност ще бъде компенсирано от друг талант (и силна страна), които тепърва ще откриете заедно.

Родителските очаквания често са нереалистични. Собствените ви мечти и надежди за детето може да се окажат коренно различни от неговите интереси и желания. Ако не се научите да съобразявате очакванията си с възможностите и предпочитанията на детето, вероятността да останете разочаровани - и вие, и детето - е много голяма. Детето е отделна личност, различна от вас - това може би е най-трудната за приемане от родителите истина.Добави коментар