Не сме тюрки

174
Не сме тюрки

Според генетично проучване сме особен вид славяни

Българите са с индоевропейски произход, а не с тюркски, както се приемаше досега. Това твърди директорът на Института по микробиология към Бан академик Ангел Гълъбов.

На пресконференция той представи резултатите от изследване - „Характеризиране на антропо-генетичната идентичност на българския народ“. Изследването е плод на двегодишен труд на български и италиански учени.

Според академик Гълъбов българите са особен вид славяни. „Особен тип означава, че сме между славяни и средиземноморци“, обясни той. По думите му новото изследване е удар върху досегашните твърдения, че българската популация е с кюрдски произход. Според генетиците българите са по-близо до поляците и хърватите, отколкото до руснаците, които са най-типичните славяни.Професор Драга Тончева, ръководител на Катедрата по медицинска генетика към Медицинския университет – София обясни, че в изследването са участвали 855 българи и българо-мохамедани, чиито кръвни проби са сравнени с тези на други европейски популации.

Проучването е публикувано в американски научни списания и вече се очакват коментарите на историците, допълни още академик Гълъбов.Добави коментар