Не се пипай по лицето, … ако можеш

270
Не се пипай по лицето, … ако можеш

СЗО препоръча да не си пипаме лицето, възможно ли е обаче това

Експертите от Световната здравна организация (СЗО) съветват като профилактика срещу вирусните инфекции, включително COVID-19, да ограничим контактите с хората около нас, да носим маски, по-често да си мием ръцете и да се стараем да не се пипаме по лицето. Оказва се, обаче, че последната препоръка е почти неизпълнима. Постоянното докосване до устата, носа и очите е инстинкт, характерен за човешкия род, посочва БГНЕС.

Опитай да не се докосваш

Според изследвания на американски учени, новият коронавирус SARS-CoV-2 живее няколко часа във въздуха, докато върху повърхности може да преживее с дни. Например върху мед може да оцелее почти четири часа, върху картон – около денонощие, а върху пластмаса и неръждаема стомана – от два до три дни. Затова вероятността да се заразите само от допир до един или друг предмет е голяма, особено ако след това се пипнете с ръце по очите, носа или устата.

Да не се пипаме по лицето съветват всички специалисти. Но изпълнението на тази препоръка е много трудно. Американският „Вашингтон пост” изброи десетки случаи, при които официални лица са нарушили тези препоръки по време на изявления с призиви да не се пипат устните, носа и очите.

Според австралийски учени, даже студентите по медицина, запознати с опасността от подобни жестове, докосват лицата си около 23 пъти за един час. Устата, бузите и брадичката – по четири пъти на час, носа и очите – по три, а ушите – по един път. Средната продължителност на такова докосване е 3 секунди. Според други данни, хората се пипат по лицето средно 15,7 пъти за час, което е напълно достатъчно коронавирусът да проникне в организма.Под влияние на обстоятелствата


Според германски учени, произволното докосване на лицето помага на хората да се справят с емоциите и да се концентрират. Колкото е по-високо нивото на стрес (а самото съобщаване на пандемия от вирусна инфекция предизвиква стрес), толкова по-често човек се пипа по устата и носа и търка очите си по-дълго. В проведен с доброволци експеримент за проверка на паметта, по време на който на всеки 5 минути са включвани неприятни звуци, предизвикващи дискомфорт, броят на докосването на лицата на участниците съответствал на нивото на стрес, отчетен с помощта на енцефалограф.

Подобно поведение се наблюдава у човека още в утробата на майката. Когато тя е подложена на стрес, бебето се пипа по лицето. Изследванията са показали, че желанието да се докоснат по лицето при ситуация на неизвестност, е инстинкт, характерен за всички примати. Затова учените съветват да се използват латексови ръкавици в градския транспорт или на обществени места, където може да се „пипне” вирус. Необичайното усещане от носенето им ще отклони вниманието от желанието да се пипнем по лицето. 

Добави коментар