"Не" на гнева

44
Не на гнева

Той ни води здравословни проблеми

Няма човек, който в една или друга ситуация не е изпадал в състояние, в което трудно контролира емоциите си. В голяма част от случаите става дума за стресови събития, за прекалено емоционални моменти или хормонални изменения.

Гневът е естествена реакция, която се появява, когато се почувстваме обидени, наранени, отритнати, излъгани.

Неприятното обаче е, че ситуациите, в които даваме свобода на гнева си, могат да ни костват много – както в здравословен, така и в социален план, поради което е необходимо да ги поставим в определена граница.

Когато се гневим, цялото ни тяло се изпълва с агресия. Мозъкът реагира също агресивно, което повишава адреналина и кръвното налягане, ускорява сърцебиенето.

Най-честите здравословни проблеми, до които поддаването на гнева води, са различни сърдечни заболявания, хронични болки в долната част на гърба, проблеми със стомаха, неспокоен сън, депресия, суицидни помисли, предупреждават от woman.bg.За да не се стига до подобни ситуации, е необходимо да се научим ефективно да управляваме гнева и да дадем преимущество на положителните емоции - за сметка на негативните. Затова ви предлагаме няколко изпитани методи за туширане на яростта и агресията:

Седнете удобно и повторете на глас няколко пъти думите „спокойствие”, „почивка”, „релакс”.

Останете прави и със затворени очи вдишвайте и издишвайте няколко пъти. Дълбокото вдишване ви гарантира спокойствие и обещава, че ще си възвърнете самообладанието и ще прогоните напрежението.Бавно изпънете ръцете и краката си, като по този начин освободите натрупаното физическо напрежение.

Медитирайте - медитацията е един от изпитаните методи за прогонване на гнева.

Мислете за щастливи мигове, забравете всичко отрицателно или неприятно и се отдайте изцяло на положителни емоции.

Осмислете причината за яда и си изяснете има ли наистина смисъл да се натоварвате и колко по-добре щеше да е, ако бяхте спокойни.

Кажете „не” на гнева, защото той отнема много!Добави коментар