Не гените, а средата и начинът на живот водят до дълголетие

206
Не гените, а средата и начинът на живот водят до дълголетие

Гените в по-малка степен определят продължителността на живота, отколкото се смяташе досега

Учени от биотехнологичната компания "Калико лайф сайънсис" и генеаложката компания "Ансистри" установиха, че гените в по-малка степен определят продължителността на живота, отколкото се смяташе досега, съобщава сайтът MedicalXpress. Основни фактори за дълголетието са обкръжаващата среда и начинът на живот.

Според предишни преценки, дълголетието в 15-30 на сто от случаите се определя от генетични различия, а останалите фактори са начинът на живот, общественото влияние, болестите и инцидентите, съобщава вестник "Стандарт".

Американските специалисти са изследвали родословието на над 400 милиона души. При това са взели под внимание единствено продължителността на живота на даден човек, месторождението му и семейните му връзки. Учените направили статистически анализ на факторите за дълголетието у роднини, родили се през 19-и и началото на 20-и век, и преценили "наследяването" на продължителността на живота у братя, сестри, братовчеди и братовчедки.

Оказало се, че взаимовръзката между съпрузи е по-голяма, отколкото между братя и сестри. Това навежда на мисълта, че главна роля играят фактори, свързани с жизнената среда. Подобни фактори могат да са еднаквите условия за живот, когато човек избира водещ сходен начин на живот партньор.

Добави коментар