Най-тихата стая

59
Най-тихата стая

На света

Не си мислете, че тишината лекува – в най-обезшумената стая на света нормален човек може да издържи не повече от 45 минути, след което започва да халюцинира.

Опитното студио на лабораториите "Орфийлд" в Южен Минеаполис държи световния рекорд на Гинес с 99,99-процентно обезшумяване. То бе обявено за най-тихото място на света през 2004 г.

За конструирането на свръх шумозащитената камера е използван слой стъклен памук с дебелина 1,6 м, двойни стени от изолирана стомана и 30-сантиметров бетон, съобщи novini.bg.

Опитното студио се използва от голям брой компании. Тук са провеждали тренировки и астронавти от НАСА. В акустично изолираната камера се правят тестове за шум на най-различни продукти – на изкуствени сърдечни клапи, на електродомакински уреди, на мобилни телефони.Тук могат да се осъществят и най-точните измервания за качеството на звука. Студиото било наето от "Харлей и Дейвидсън", за да проведат опити как мотоциклетите им да станат по-тихи, като запазят характерния си "Харлей" звук.

Но пълната тишина в никакъв случай не успокоява. Когато човек седне в студиото и потъне в мрак, на 45-та минута започва да халюцинира. При по-продължителен престой дезориентацията става пълна и в подобна среда хората могат сериозно да пострадат.

Колкото е по-тихо едно помещение, толкова повече неща започват да се "чуват" в него. Звуците служат за нашето равновесие и ориентация. В напълно абсорбиращото акустично студио, човек не може дори да се задържи дълго прав, преди да залитне. Поради тази причина, ако проникнат хора в най-тихата стая на света, те задължително се настанява да седнат.Добави коментар