Най-страшните замъци

259
Най-страшните замъци

Знаете ли къде се отварят вратите на ада?

Знаете ли къде се отварят вратите на ада? Откъде идват привиденията и вампирите? Запасете се с успокоителни: ще се разходим из най-страшните замъци в Европа.

Единбургският замъкШотландия


Казват, че и най-големият скептик може да повярва в привидения, ако прекара нощ зад мрачните стени на замъка. Построен през XII век, Единбургският замък е въвлечен в много исторически конфликти - от Войните за шотландска независимост през XIV век до Якобитското въстание през 1745 г. и неколкократно е обсаждан, както успешно, така и неуспешно.

Носи се легенда, че когато предстояло нападение, в замъка се чувал барабан: призрак на барабанчик без глава се появявал, за да предупреди за настъпващата опасност. Според други поверия из лабиринтите на замъка все още броди призракът на беглец, който се заблудил и загинал в подземията. А на гробището вие призрачно куче.

Замъкът ЧилингамНортъмбърлънд, Великобритания


В Северна Англия през XII в. е построен замък с яки отбранителни стени, който трябвало да устои на атаките на шотландците. На тази земя се развили много кървави сражения; заловените врагове били вкарвани в цитаделата и измъчвани, а душите им никога не намерили покой. В замъка още се пази стаята за мъчения, разполагаща с невероятен арсенал за измъчване на хора.

До днес замъкът Чилингам в графство Нортъмбърлънд се смята за едно от най-зловещите и мрачни места във Великобритания и много от снимките на привидения идват от това място. От векове хората виждат Синьото момче, което обитава розовата стая. За изненада, при реставрация на замъка действително в тази стая бе открит скелет на момче, което е било зазидано живо в стената, и парче син плат, посочва profit.bg.

В допълнение из замъка броди призракът на Сивата дама. Смята се, че това е Мария Бъркли, която била изоставена по скандален начин от съпруга си лорд Грей, избягал със сестра й някъде около 1600 г. Смята се, че тя слиза от портрета и обикаля замъка, безуспешно търсейки изчезналия си съпруг. Явно в замъка е доста пренаселено, защото освен тези се споменава за още няколко призраци. Сред тях е Белият дух - блед призрак на жена, който постоянно спира живите и ги моли за вода, а после изчезва.

Замъкът УорикУорик, Великобритания


От 1068 г. датира този замък, който също е видял много кръвопролитни битки и разполага със стая за мъчения. Казват, че вечер от подземията продължават да се носят стенания и кашляне. А горе из стаите броди сърдитият сър Фулк Гревил – някогашен стопанин на замъка, той бил убит от своя слуга.

Замъкът ДрагсхолмХьорве, Дания


Много замъци имат своите призраци, но трябва да се отбележи, че този замък в Дания трябва да има стотици от тях. Легендите се увеличавали в главоломна прогресия през вековете, а историята услужливо им давала храна - на различни етапи Драгсхолм бил и кралски замък, и крепост, и затвор, и епископски замък.

Сред знаменитите му привидения е Бялата дама, която била зазидана в стените от баща си за прелюбодейство. Освен нея из замъка броди някакъв граф, заточен тук, който обича да плаши, издавайки конско цвилене.

Замъкът ЕлцГермания


Замъкът Елц е заобиколен от девствената природа на елцбахската долина и един от най-красивите и богати германски замъци. От построяването си през 1157 г. до наши дни той принадлежал на едно-единствено семейство. Сега неговите собственици са 33-о поколение Елц. Според преданието този замък никога не е бил пленяван и разрушаван, защото над него още бдят призраците на средновековните рицари, които някога са го обитавали.

Замъкът МосхаймЗалцбург, Австрия


От построяването си през 1208 г. епископският замък има зловеща слава: тук са обезглавени стотици вещици и магьосници, а техните духове продължават да бродят. Мнозина твърдят, че влизайки в замъка, усещали нечие докосване, чували странни звуци и виждали необясними неща.

Замъкът БрисакАнжер, Франция


Най-високият от замъците на Лоара има 203 стаи: достатъчно и за хора, и за привидения. А най-известното от тях е призракът на Дамата в зелено. Според легендата Жак дьо Брезе, един от първите владетели на шатото, заварил младата си съпруга Шарлот с любовник. След това и тя, и любовникът й изчезнали завинаги, а самият Дьо Брезе бил заточен, макар че така и не било доказано, че е двоен убиец. Оттогава любовниците смущават съня на живите със сладострастните си викове. Шарлот се явява облечена в зелено само на мъжете, а нейният любовник- само на жени.

Замъкът БардиИталия


На 60 км от Парма има живописен старинен замък с богата библиотека и голяма колекция оръжия. Легендата разказва, че прекрасната Солесте била влюбена в рицаря Мороело. Тя прекарвала дните си в кулата за замъка, очаквайки завръщането на верния си слуга. Но един ден тя видяла как към стените се приближава вражеска войска.

Ужасена, че нейният любим е загинал, Солесте се хвърлила от кулата. Тя така и не разбрала, че Мороело победил врага, но се възгордял от победата и заповядал на войниците си да сложат чуждите доспехи, за да се похвали. Когато разбрал какво се е случило, рицарят се хвърлил от скалите. Но призракът му не намерил покой - той останал завинаги в замъка, за да търси своята Солесте.

Замъкът ГоускаЧехия


В Северна Чехия, в глухите гори има тайнствен, навяващ ужас замък. Казват, че той бил построен там, за да затвори вратите на ада, и стои върху бездънна бездна, от която излизат демони и вледеняващи кръвта същества. През 40-те години на XX в. нацистите дори правят в този замък окултни експерименти. Сред постоянните „обитатели“ на замъка е гигантски получовек- полужаба- полукуче, обезглавен черен кон и жена в старинна рокля, която се появява по високите етажи. А от подземията демоните не спират да прииждат.

Замъкът БранРумъния


Замъкът Бран, на 30 км от Брашов, е една от най-популярните и интересни замъци в Румъния, а „Форбс“ го обяви за втория най-скъп замък в света. Издига се величествено на висок хълм до град Бран. Макар в него никой да не е виждал призраци, замъкът се прочува като дом на граф Дракула.Коментари

Коментар: 2

zamakat goyska vob6te ne prili4a na zamak

Коментар: 1

zamakat bran e nai xybavqt


  • 1

Добави коментар