Най-странните научни възгледи

87
Най-странните научни възгледи

Науката е сериозно обидена

От сперма на китове през препарати за прочистване на дебелото черво до формата на женското стъпало по време на оргазъм – знаменитостите и през тази година не разочароваха медиите със странните си научни възгледи, но и не пропуснаха да нанесат сериозни обиди на науката със своите твърдения, предаде Ройтерс.

В годишния си списък британската благотворителна организация SAS (Sense About Science), която организира кампании с цел по-доброто разбиране на науката от обществото, посочва риалити звездата Никол Полици, певицата Сузи Куатро и Мишел Бахман, кандидатката за президент на САЩ, подкрепена от Републиканската партия като знаменитостите, произнесли най-сериозните научни обиди през 2011 г.

Трите дами попадат в срамната класация със съмнителните си твърдения за солеността на морската вода, за рисковете от ваксините срещу рак на маточната шийка и за ролята на дебелото черво в човешките заболявания.

"Като малка често страдах от възпалено гърло и една от сестрите ми каза, че всички болести започват от дебелото черво. Тогава започнах всяка сутрин да пия очистителни заедно с плодовия сок и те ми подействаха", е заявила Сузи Куатро в интервю за "Дейли мейл".Една от задачите на SAS е да оборва подобни митове, допитвайки се до квалифицирани експерти в различни области, които да коментират тези обидни към науката твърдения. Класацията на най-обидните към науката изказвания е отчасти за развлечение, но се съставя и със сериозна цел – да се избегне възприемането на псевдонауката като истина.

"Дебелото черво наистина играе ключова роля в някои заболявания, но определено не е причина за всички болести. Възпаленията на гърлото нямат нищо общо с дебелото черво, те се дължат на вируси, попаднали в организма през устата и носа. Приемането на очистителни не оказва благоприятен ефект нито върху гърлото, нито върху дебелото черво", казва консултант-гастроентерологът Мелита Гордън.

След като Мишел Бахман използва участието си в телевизионно шоу, за да разкаже историята на жена от Тампа, Флорида, която твърди, че дъщеря й е станала "умствено изостанала" след ваксинирането й срещу рак на маточната шийка, лекарите изразяват опасенията си, че ще бъдат необходими години, за да се поправят вредите от подобно изказване.

"Примамливо е да оборваш възгледите на знаменитостите за науката и здравето, но те се разпространяват масово, и веднъж изречени, е трудно да бъдат оспорени във време, в което известността властва над общественото мнение", казва мениджърът на SAS Трейси Браун.

В годишния списък на организацията се споменава и странното изказване на риалити звездата Никол Полици, която наскоро заяви: "Не харесвам много плажовете. Мразя акулите, а водата е пълна със сперма на китове и затова е солена". Океанологът Саймън Боксол оборва мнението на Снуки с думите: "Ще са необходими огромни количества сперма от китове, за да стане морската вода солена".Някои от най-интригуващите псевдонаучни твърдения се разпространяват чрез информация "втора ръка", събрана от партита, вместо от надеждни източници. Така например френският дизайнер на обувки Кристиан Лубутен е бил впечатлен споделеното му от друга гостенка на парти.

"Тя каза, че това, което е секси при обувките с високи токчета, е сводът на стъпалото, защото е точно същият, както когато жената получава оргазъм. Така че когато жените слагат обувки с висок ток, се поставят в положение за потенциален оргазъм", споделя Лубутен.

Сексологът Кевън Уайли обаче обяснява, че е важно да се разграничи причината от ефекта. "Женското стъпало може и да е в това положение по време на оргазъм, но това не означава, че поставянето на крака в същото положение при други обстоятелства ще доведе до сексуална кулминация".Добави коментар