Най-странните изследвания

103
Най-странните изследвания

Колко дълго скарида може да бяга по пътечка?

Учените получават държавни субсидии, за да извършват изследвания, които да им помогнат в научните открития. Някои от тези изследвания обаче звучат направо абсурдно.

Profit.bg описва най-невероятните проекти, които са получили държавно финансиране в САЩ и техните обяснения:

Колко дълго може една скарида да бяга по пътечка?

Трябва ли данъкоплатците да похарчат 3 млн. долара, за да гледат учените как скариди се държат върху пътечка за бягане? От Националната научна асоциация на САЩ казват, че всъщност този тест е важен, за да разберат учените как бактериите влияят на двигателните способности на живите организми.

Тези тестове им помагат да разберат по-добре имунната система на ракообразните и това как замърсяването, причинено от човека, влияе на ракообразните. Най-общо казано, изследва се тяхната способност да избягат от хищници и да оцелеят в замърсена среда.

Играта на Farmville помага ли на хората да се сприятеляват?

Farmville е виртуална игра, в която хората гледат въображаеми ферми, отглеждат реколти и си разменят семена и други услуги със своите виртуални съседи. Проект в САЩ, на стойност 315 000 долара, изучава социалните аспекти на Farmville.

Как точно се кара колело?

През 2009 г. в САЩ е финансиран проект на стойност 300 000 долара, който изучава как хората карат колело.
Хората карат колело от повече от 150 години, но как се е изменил дизайнът на велосипеда за тези години?

Този проект ще помогне на компаниите, произвеждащи велосипеди, да правят по-добри и по-добри дизайни. Това да има по-удобни и по-добри велосипеди пък ще се отрази на здравето на хората, защото все повече хора ще се занимават с този спорт.

Може ли Twitter да предрича движението на фондовите борси?

Сайтът за микроблогинг е един от най-популярните днес. Чрез него не само общувате с приятели, но и научавате новини (новината за убийството на Осама бин Ладен тръгна от Twitter) и четете мислите на любимите си звезди (Аштън Къчър, например, пише почти всеки ден).

Тъй като в Twitter се отразява настроението на милиони хора по света, имаше спекулации, че това може да покаже накъде ще върви пазарът. В САЩ бе финансиран проект на стойност 25 000 долара, който да анализира туит месиджи и да се разбере дали общото настроение в Twitter може да предскаже движението на фондовите борси.Добави коментар