Най-шумните места

87
Най-шумните места

В София

Средните нива на шума в големите градове често са над нормата, показват дългогодишни изследвания. Над 50 на сто от столичаните са подложени на постоянен шум и тътен.

Орлов мост е едно от най-шумните места в София, посочва bTV. Всеки, който е минавал оттам, може да потвърди, че една от най-често употребяваните думи е „моля", защото нормален разговор с нормален тон не може да бъде проведен заради автомобилния трафик наоколо.

Според експерти има моменти, в които нивото на шума в тази точка на столицата е като от реактивен самолет. На някои места в София дневно шумът е над допустимите 60-70 децибела. Трафик, самолети, строежите - това са сред основните фактори за шума около нас. Шумно е и на работа, дори и... в кафе почивката.

Професор Здравко Паскалев, биофизик, предупреждава, че шумът въздейства най-силно на нервната ни система и психиката. „Най-шумната професия е в металургията, цеховете където са стругарските машини. Най-тихата е в канцелариите”, каза проф. Паскалев.

Какво се прави срещу шума?

София има план за действие още от миналата година. „Намаляване на автомобилния транспорт, облекчаване на трафика, мерки за реконструкция на самите пътни настилки, което също е важно”, каза Мария Бояджийска, зам.-кмет по екологията.Добави коментар