Най-посещаваните древни руини

112
Най-посещаваните древни руини

Туристите ги обожават

Останките от древни градове са сред най-притегателните атракции за туристите. Милиони хора ги посещават на година и те са важен фактор за туризма в страните си.

Вижте кои са десетте най-посещавани такива места в света и ако не сте ги посетили все още, добра идея е да планирате пътуване за това лято:

1. Великата китайска стенаПосетители на година: 9-10 милиона


Простира се на около 8 километра и се вижда дори от Космоса. Намира се само на 112 км от Пекин. По-голямата част от нея е построена по време на династията Минг (1368 – 1644 г.), но е започната още през 770 г. пр. Хр. Милиони роби и военнопленници са мъкнали огромни камъни на гърба си, за да я построят.

2. КолизеумаПосетители на година:6.9 милиона

Завършен е през 80 г. от Тит. и е побирала 50 000 зрители, които са гледали страховити битки там - между животни, убиване на затворници от животни и други екзекуции, военноморски войни (чрез наводняване на арената) и битки между гладиатори. Подземията, където гладиаторите са чакали да излязат на ринга (и най-вероятно да намерят смъртта си), са отворени за посетители през 2010 г.

3. Римският форумПосетители на година: 5.1 милиона


Това е общественият център на Рим в продължение на 1 200 години, започвайки от 5 век пр. Хр., пише profit.bg.

4. Китайската каменна армияПосетители на година: 3.6- 4.5 милиона


700-те статуи в реален размер са открити през 1974 година. Те са на войници, 400 коня и 100 каляски. Те са наредени в редици край гробницата на Император Кин Ши Хуанг. Счита се, че има още статуи под земята, но засега работите по изкопаването им са спрени, докато се намери начин да се защити боята по тях.

5. Пирамидите в ГизаПосетители на година: 4 милиона


Те са едно от 7-те чудеса на света. Счита се, че са на най-малко 4 500 години. Голяма загадка е как са построени. ЮНЕСКО се притеснява за пирамидите, тъй като град Кайро се разраства и все повече застъпва към тях. Градът днес наброява 11 милиона души.

6. Помпей, ИталияПосетители на година: 2.5 милиона


Туристите могат да се разходят по улиците на града от 1 век. Целият град изчезва при избухването на вулкана Везувий през 79 година. Могат да се видят вкаменени фигури на загинали хора, сред които и деца. Отливките от фигурите им са се получили, след като вулканичната прах е засипала телата и ги е превърнала във вкаменелости.

7. Акрополът, АтинаПосетители на година: 2 милиона


Акрополът е част от древен храм към Богиня Атина. Той е символ на Класическа Гърция.

8. Град Ефес, ТурцияПосетители на година: 2 милиона


Само до преди 30 години той е забравена руина от Римската империя, близо до безлюдни турски села. Днес той е основен двигател на местната икономика. Градът датира от преди 2000 години. Има театър с 25 000 места, където често се изнасят концерти и днес. Една от атракциите е издълбан надпис в каменна стена, за който се счита, че е реклама на публичен дом.

9. Градът на Боговете, МексикоПосетители на година: 1.9 милиона


Построен е между 1 и 7-ми век. Тук се намират Пирамидите на Слънцето и Луната. Пирамидата на Слънцето е третата най-голяма пирамида в света.

10. Хиерапулис, ТурцияПосетители на година: 1.6 милиона


Намира се близо до Памучения замък (Памуккале), който привлича посетители от 2 000 години насам. Тук има руини на храмове и добре запазен театър. Наричат го древния спа-град заради баните и басейните в него.Добави коментар